Išvyka į seminarą Rygoje

2013 m. birželio 3-4 dienomis Rygos žydų bendruomenės buveinėje vyko seminaras „Žydai Latvijoje: istorija ir atminimas“, į kurį buvo pakviesti ir žydų bendruomenių nariai iš Lietuvos, Panevėžio miesto žydų bendruomenę atstovavo – Aleksandr Zareckij ir Jurij Smirnov. Seminarą organizavo muziejus „Žydai Latvijoje“, kartu su Latvijos žydų bendruomenės taryba. Seminarą rėmė Tarptautinis aljansas Holokausto atminimui išsaugoti, taip pat Belgijos, D. Britanijos, Kanados, Vokietijos, Izraelio, Švedijos ambasadų atstovai. Projekto rėmėjai taip pat buvo Daugpilio universitetas, Bauskės muziejus, Cesės miesto istorijos ir meno muziejus, Kuldygos Regioninis muziejus.

Seminarą pradėjo muziejaus „Žydai Latvijoje“ direktorius Ilja Lenskij. Kalbas sakė Latvijos užsienio reikalų ministras, Valstybės sekretorius, Latvijos žydų bendruomenių tarybos pirmininko pavaduotojas, Kanados, Belgijos, Vokietijos ambasadoriai, Izraelio ir JAV ambasadų atstovai. P. Margers Vesternan muziejaus „Žydai Latvijoje“ steigėjas ir kuratorius skaitė susirinkusiems paskaitą „Žydų gelbėjimo nacių okupuotoje Latvijoje reiškinys“.

Pasisakė ir ponas I. Kahenas, Žydų istorijos muziejaus Amsterdame direktorius. Jo paskaitos tema buvo :“Žydų muziejai ir žydų amžius: problemos ir iššūkiai rengiant parodas“

Tą pačią dieną seminaro organizatoriai dalyviams surengė ekskursiją po Rygos žydus primenančias vietas.

Pirmąją seminaro dieną užbaigė pavakarę įvykęs Latvijos žydų bendruomenės kolektyvo koncertas.

Antrąją seminaro dieną Panevėžio žydų bendruomenės atstovai drauge su kitais seminaro dalyviais klausė šias paskaitas: p. Jozefas Luviščiuk-Estijos žydų muziejaus direktorius pasakojo susirinkusiems apie vienos rygiečių žydų šeimos likimą Antrojo Pasaulinio karo metu. Reikėtų paminėti, kad p. J. Luviščiuk pasakojo apie savo šeimą, apie tolimus ir artimus savo giminaičius.

Apie Holokausto minėjimą šiuolaikinėje istorijoje Estijoje išsamiai papasakojo p. J. Katz – istorikas, Estų žydų bendruomenės atstovas.

Ypač ryški ir įsimintina buvo rabino Kalevo Krelino kalba, skirta išnykusioms žydų tradicijoms prisiminti.

Po seminaro dalyviams surengta ekskursija į Rygos sinagogą.