PŽB ir Rožyno pagrindinės mokyklos TUC klubo narių išvyka į Latviją

Kelionės tikslas buvo sužinoti daugiau apie Europos žydų vaikų išgyvenusių po Holokausto, istoriją.

Ne visi istorijos mokytojai drįsta paliesti šią temą. Panevėžio Rožyno pagrindinės mokyklos mokytoja Genutė Žilytė ir šios mokyklos direktorė Aida Adiklienė randa ypatingus metodus ir formas šios temos atskleidimui, kurios giliai paliečia jaunosios kartos sąmonę. Sudominti holokausto istorija, šios mokyklos mokiniai istorijos mokytojos Genutės Žilytės iniciatyva susibūrė į Tolerancijos ugdymo centrą (TUC).

2013 m. birželio 5 d. TUC klubo nariai nuvyko į Latviją. Aplankė Salspils konclagerį, žydų ir kitų tautybių masinių žudynių vietas, Rygos getą. Mokiniai sužinojo, koks jausmas yra netekti savo tėvų, namų, žaislų, taip pat kaip jautiesi kai netenki net savo vardo ir pavardės, ir esi tik numeris sąraše. Holokausto metu išgyvenę vaikai visą savo gyvenimą nešiojo ir tebenešioja tą numerį, kuris yra ištatuiruotas ant jo odos, kai konclageriuose buvo sužymėti žydai.

Iki šių dienų civilizuotas pasaulis negali atsakyti, kaip išsilavinusi, aukštos kultūros tauta, buvo apmulkinta psichiškai nesveiko žmogaus, kuris sunaikino milijonus žmonių, pavadinęs savo tautą privilegijuota, aukštesne už kitas, turinčia teisę naikinti nekaltus žmones, tik dėl to, kad jie yra kitos tautybės.

Tolerancijos ugdymo centro vadovė Genutė Žilytė, kuri dirba be atlygio, laisvu nuo darbo metu, noriai veda seminarus, forumus jaunimui. Šiuose seminaruose dalyvauja JAV ambasados Lietuvoje atstovai, Panevėžio miesto žydų bendruomenės nariai. Ne kartą buvo susitikimai ir su Lietuvos žydų bendruomenės vadovybe: pirmininke Faina Kukliansky ir vykdančiuoju direktoriumi Simonu Gurevičiumi. Susitikimuose mokykla pasakoja apie savo planus, tariasi apie problemų sprendimus. Tolerancijos ugdymo centras Lietuvos žydų bendruomenei padovanojo apie 30 plakatų holokausto tema, kurie bus pristatomi Lietuvos gyventojams ir svečiams. Istorijos mokytoja, kartu su Rožyno pagrindinės mokyklos direktore Aida Adikline, nusipelno ypatingo įvertinimo ir padėkos už tai, kiek pastangų jos įdeda šviesdamos savo mokinius, kad jie taptų išsilavinusiais, tolerantiškais sau ir aplinkiniams, žmonėmis. Jų darbui apibūdinti labai tinka ši lietuvių liaudies patarlė: „Ką pasėsi, tą ir pjausi“. Tačiau reikėtų pridėti, kad reikia žinoti, kaip sėti, kada sėti, ir kur sėti. O mokytoja Genutė Žilytė ir direktorė Aida Adiklienė tikrai žino.

Tolerancijos ugdymo centro rengiami projektai yra remiami JAV ambasados Lietuvoje, o partneriai Panevėžio miesto žydų bendruomenė per dešimt bendradarbiavimo metų surengė daugybę aukšto lygio parodų. Tokių kaip mokinių piešinių paroda „Geto vaikai“, „Holokaustui Ne“, fotografijų paroda „Pastatai – holokausto liudytojai“, sistemingai jau šešti metai vyksta plakatų paroda „Holokaustui Ne“. Visos parodos kasmet eksponuojamos Panevėžio miesto savivaldybėje, tam, kad jas galėtų išvysti miesto gyventojai ir svečiai.

Panevėžio Rožyno pagrindinės mokyklos mokiniai kartu su Panevėžio miesto žydų bendruomene kasmet tvarko masines žydų žudynių vietas, taip pat žydų kapines esančias Panevėžio rajone. Rožyno pagrindinės mokyklos mokiniai nuolat dalyvauja renginiuose skirtuose Lietuvos ir Europos žydų genocidui atminti.