Borowsky šeimos ansamblio „Amerikos virtuozai” koncertas Panevėžio dailės galerijoje

Muzika yra tarptautinė kalba

Panevėžį aplankė garsus muzikantų šeimos Borowsky ansamblis – pasaulio žiniasklaidos vadinamas “Amerikos virtuozais”. Ši šeima ne tik atlikėjai, bet ir kompozitoriai, savo koncertinėse programose atliekantys ir savo kuriamą muziką.

Šiame ansamblyje groja tėvas, mama ir trys jų vaikai. Tėvas Dr. Charles Borowsky – ne tik muzikantas, bet ir socialinių mokslų daktaras, daugelio straipsnių ir knygų politikos, kultūros, sociologijos tema, autorius. Taip pat nuolat rengia tarptautinius festivalius ir konferencijas, kuriose nagrinėjama muzikos svarba kultūrinei, socialinei ir ekonominei pažangai. Jo žmona Cecylia – violančelininkė, filantropė, dirba ir pedagoginį darbą, yra daugelio konkursų prizinių vietų laimėtoja. Dukra Elizabeth – pianistė, kompozitorė, kurianti muziką fortepionui, smuikui, violančelei, trio ir styginių orkestrui, talentinga pedagogė, savo patirtį perduodanti jaunimui. Sūnus Emmanuel – smuikininkas, predėjęs mokytis groti būdamas ketverių. Trylikos metų atstovavo Šiaurės Amerikai UNESKO organizuotame ypač gabių pasaulio vaikų koncerte. Buvo apdovanotas už geriausią klasikinės muzikos kompaktinę plokštelę. Kartu neatvyko tik jauniausioji Borowsky dukra – violančelininkė Frances –Grace.

2013 metų birželio 17 dieną 18 valandą, Panevėžio miesto bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman kartu su Panevėžio miesto dailės galerija suorganizavo šių atlikėjų neeilinį koncertą. Renginio oraganizatoriai padarė viską, kad svečiai Panevėžyje jaustųsi jaukiai, supažindino svečius su miestu, Panevėžio žydų bendruomenės narių gyvenimu, Borowsky ansamblis dalyvavo kviestiniuose pietuose, kuriuose buvo išsakyta labai daug teigiamų žodžių apie miestą ir jo gyventojus, pasidžiaugta architektūros paminklų ir vietų kurios yra susiję su miesto žydų istorija išsaugojimu, aptarta kokį didžiulį indėlį prieškario metais vietiniai žydai įnešė į miesto pramonės augimą, švietimą. Prieš koncertą Panevėžio žydų bendruomenės pirmininko G. Kofman lydymą Borowsky šeimos delegaciją, kurią sudarė sutuoktiniai Charles Borowsky (balsas ir lūpinė armonikėlė) ir Cecylia Barczyk – Borowsky (violančelė), bei jų vaikai – Emmanuel Borowsky (smuikas) ir Elizabeth Borowsky (fortepijonas), su dideliu malonumu priėmė Panevėžio miesto meras Vitalijus Satkevičius su savo pagalbininkais: mero pavaduotoja Regina Eitmone ir administracijos direktorės pavaduotoja Janina Gaidžiūnaite. Šilto susitikimo metu, miesto valdžia išreiškė pagarbą tokiems žinomiems talentingiems artistams, kurie su savo koncertine programa apvažiavo visa pasaulį ir įteikė svečiams atminimo suvenyrus. Borowsky šeima miesto merui padovanojo kompaktinę plokštelę su savo atliekamos muzikos įrašu.

Panevėžio miesto bendruomenė su dideliu susidomėjimu sureagavo į kvietimą. Salėje visos vietos buvo užimtos panevėžiečių, mėgstančių ir vertinančių kamerinę muziką. Koncertas prasidėjo nuo padėkos žodžių. Visų pirma ansambliui “Amerikos virtuozai“ , kurie mus pradžiugino savo apsilankymu. Gennady Kofman taip pat dėkojo gausiai susirinkusiai publikai, Panevėžio miesto dailės galerijos direktorei Jolantai Lebednykienei, už tai, kad suteikė galimybę naudotis galerijos sale, kyrioje gera akustika. Šilti žodžiai buvo išsakyti svečių palydovui iš Vilniaus – Borisui Traubai (smuikas), kuris kartu su „Amerikos virtuozais“ grojo pirmoje koncerto dalyje atliekant Antonio Vivaldi kūrinį. Programoje taip pat skambėjo Frederic Chopin, Claude Debussy, David Popper kūriniai. Antroje koncerto dalyje skambėjo Borovsky šeimos sukurti kūriniai skirti tremties, Holokausto ir Gulago aukoms atminti.