Linksma Sukkot šventė Panevėžyje

Kaip ir kasmet, Panevėžio miesto žydų bendruomenės nariai šiemet organizavo SUKKOT šventę pagal žydų tradicijas – kieme pastatė palapinę , kad būtų atšvęsta derliaus nuėmimo šventė bei prisiminta žydų kelionė, kuomet jie klajojo po Sinajaus dykumą, glausdamiesi palapinėse ir neturėdami nuolatinės gyvenamosios vietos.

Šiandien tai liko tik prisiminimuose. Todėl palapinę (sukką) kiekviena bendruomenė stato pagal savo galimybes. Šį kartą bendruomenes pirmininkas Gennady Kofman paaiškino narių vaikams Sukkot šventės reikšmę ir prasmę. Po to vaikai žaidė, linksminosi, vaišinosi suprasdami tikrąją šventės prasmę.

Palapinėse buvo surengta šventės dalyvių fotosesija, kuri liks Panevėžio miesto žydų bendruomenės archyve ir kiekvienoje šeimoje.

Į susibūrimą bendruomenės nariai atnešė savo užaugintų rudens gėrybių: obuolių, cukinijų, moliūgų, vynuogių ir kitų gėrybių.

Šventė prasidėjo Panemunėlio UDC teatro teatralizuota kompozicija „ŠIRDY NEPASAKYTĄ ŽODĮ AŠ NEŠU“ pagal Matildos Olkinaitės biografiją. Po spektaklio įvyko pokalbis su artistais ir režisiere Neringa Dainiene.

Šventėje dalyvavo ilgamečiai Panevėžio miesto tarybos nariai Petras Lomanas, Alfonsas Petrauskas ir kiti. Svečiai pasveikino susirinkusius, paminėjo įspūdingus žydų istorijos momentus, atkreipė dėmesį į bendruomenės gausą bei veiklumą, aktyvų dalyvavimą ne tik bendruomenes renginiuose, bet ir visoj Lietuvoje, palaikant mažesnių ir silpnesnių bendruomenių veiklą, palinkėjo smagių, sočių Naujųjų Metų, sveikatos, laimės ir geranoriškumo vieni kitiems.

Pabaigai buvo prisiminti spektaklio herojės Matildos žodžiai:

Kai iš gražiosios mūsų žemes

Piktoji priespauda išnyks

Tik tada Tėvynei mano

Aušra išganymo išaus.

Vėliau buvo perskaityta malda, aukščiausiojo palaiminimas.

Paviešinti sveikinimai iš Izraelio, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky .

Po skanios vakarienės, kurią paruošė bendruomenės moterys ir kavinės darbuotojos, linksmoje aplinkoje vyko įvairūs žaidimai, visi sukosi šokio sukūryje. Vaikai paruošė ir pristatė menines improvizacijas, už kurias buvo apdovanoti prizais.