Panevėžio žydų bendruomenėje ,,Amerikos virtuozai”

Trečiadienį, balandžio 20 dieną,  bendruomenėje sulaukėme garbingų svečių. Dr. Charles Borowsky šeima, atvykusi iš  JAV.

Svečius prie arbatos puodelio priėmė savivaldybės tarybos nariai: vicemeras Petras Luomanas ir Alfonsas Petrauskas. C. Borowsky papasakojo apie savo šeimą, muzikinės karjeros pradžią, savo keliones po pasaulį, sutiktus garsius žmones, politikus, mokslininkus, kurie vienaip ar kitaip, pasak jo, susiję su muzikiniu pasauliu. Susitikimo metu, Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman pasakojo, kad glaudžiai bendradarbiauja su savivaldybės atstovais, kartu dalyvauja bendruose projektuose, veiklose.

Savo ruožtu, vicemeras pagyrė žydų bendruomenę už aktyviai vykdomą veiklą.

Luomanas papasakojo, kad jo šeima taip pat glaudžiai susijusi su muzika, kadangi jo žmona dirba muzikos mokytoja, turi nedidelį savo orkestrą. Žmonos sesuo irgi dirba muzikos mokytoja Vilniuje, o jo giminaičiai groja Izraelio orkestre.

Muzikalioji Borowsky šeima, tarptautinės žiniasklaidos dažnai vadinama  „Amerikos virtuozais”,  yra pelniusi ne vieną prestižinį JAV ir kitų šalių muzikos, socialinių ir kultūrinių organizacijų apdovanojimą bei  įvertinimą. Jie  koncertavo Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Europoje, Azijoje, dalyvavo radijo ir televizijos laidose, išleido keletą  kompaktinių plokštelių.

Muzikinius šios šeimos talentus ugdė ir puoselėjo tėvai Charles Borowsky ir Cecylia Barczyk-Borowsky.  Tėvų pavyzdys ir meilė muzikai paskatino vaikus siekti muzikinės karjeros. Dukra Elizabeth tapo pianiste, sūnus Emmanuel – smuikininku, o jauniausioji Frances-Grace – violončelininke. Visi jie koncertuoti pradėjo ankstyvame amžiuje ir nuo to laiko pelnė daug muzikinių apdovanojimų ir įvertinimų. 2004 m. jie kartu gavo Erick Friedman premiją talentingiems jauniesiems muzikantams ir debiutavo Niujorko Carnegie Hall salėje. Rhein-Neckar Kultūros fondas Borowsky šeimai skyrė stipendiją, suteikiančią teisę gyventi ir koncertuoti  Dilsberg pilyje Vokietijoje. Kiekvieną vasarą Borowsky šeima dėsto ir kartu koncertuoja Tarptautiniame Muzikos Institute ir Mount St. Mary’s Universiteto Marylande (JAV) festivalyje.

Borowsky šeima pelno visuotinį pripažinimą ne tik už ypatingus muzikinius talentus, bet ir už teikiamą darnios muzikuojančios šeimos pavyzdį .

Drauge su Borowsky šeima Panevėžio miestą aplankė garsūs Lietuvos ansamblio ,,Lietuvos Jeruzalė“ artistai Valentinas Kaplūnas bei Borisas TraubasB. Traubas – tai įžymus smuikininkas, Lietuvos kamerinio orkestro koncertmeisteris ir dirigento asistentas. Nuo 1966 m. B. Traubas groja Lietuvos kameriniame orkestre, 1970–1975 m. buvo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro artistas, 1975–1976 m. – šio orkestro koncertmeisteris. Keletą metų (1977–1982) B. Traubas sėkmingai dėstė B. Dvariono vaikų muzikos mokykloje, 1980–1982 m. buvo šios mokyklos Styginių skyriaus vedėjas. 1985 m. įkūrė žydų muzikos ansamblį „Vilne“ (dabar vadinasi „Lietuvos Jeruzalė“) 1986 m. Traubas tapo Lietuvos kamerinio orkestro koncertmeisteriu. 1987 m. jam suteiktas Lietuvos nusipelniusio artisto garbės vardas. 1993–1994 m. susibūrė trio, kuriame drauge su B. Traubu muzikuoja Leonidas  Melnikas (fortepijonas) ir Valentinas  Kaplūnas (violončelė). Nuo 2001 m. vadovauja Šiaulių kameriniam orkestrui, o nuo 2004 m. vadovauja tarptautiniam Ch. Frenkelio vilos festivaliui. Nuo 2003 m. Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro artistas.

Gennady Kofman labai pasidžiaugė pažintimi su šiuo iškiliu artistu, kuris yra labai geras Panevėžio žydų bendruomenės draugas. Tai ir Panevėžiui artimas žmogus, kadangi žmonos tėvai yra kilę iš šio miesto. Pirmininkas pasakojo, kad būtent B. Traubos dėka įvyko pats pirmasis Borowsky šeimos koncertas Panevėžyje.

Pats Borisas Traubas nuoširdžiai pasidžiaugė pažintimi su iškiliais Amerikos virtuozais, papasakojo apie jų nuopelnus puoselėjant demokratiją bei taikius etninius ir religinius santykius kultūrinių renginių metu. Pasidžiaugė jų nuoširdžiu darbu ir asmeniniu indėliu, remiant Lietuvos mokslininkus ir dailininkus, dalyvavimu tarptautiniuose socialiniuose ir kultūriniuose projektuose su Lietuva.

Baigiantis susitikimui, Charles Borowsky širdingai padėkojo už šiltą priėmimą ir atsisveikindamas išsakė tokią mintį, kad visus pasaulio žmones muzika sujungia, kad tai yra pats geriausias lavinimo būdas, nes muzika yra geriausias tiltas tarp žmonių.

Vakare, Panevėžio muzikiniame teatre,  įvyko ,,Amerikos virtuozų“ koncertas, į kurį susirinko apie 250 žiūrovų, ne tik žydų bendruomenės nariai, bet ir miesto gyventojai, savivaldybės atstovai. Artistai sulaukė gausybės plojimų ir buvo apdovanoti gėlėmis bei padėkomis.

Pagrindinis šio projekto rėmėjas yra Geros valios fondas ir Panevėžio žydų bendruomenė.