Spektaklis ” Nutildytos Mūzos” PANEVĖŽYJE

Balandžio 21 dieną Panevėžio Juozo Miltinio gimnazijoje asociacija „Rokiškio teatras“ pristatė spektaklį „Nutildytos Mūzos“ (režisierė Neringa Danienė) Holokausto aukoms Pasaulyje paminėti. Spektaklis sukurtas pagal tikrus įvykius. Originalus  scenarijus parašytas remiantis jaunos žydaitės Matildos Olkinaitės dienoraščiu ir amžininkų atsiminimais. Jaudinanti istorija apie Rokiškio rajone Panemunėlyje gyvenusios vaistininko Naumo Olkino šeimos likimą, apie  ne laiku nutildytą vos pradėjusią skleistis jaunos talentingos poetės Matildos mūzą tampa ypač aktuali vis didėjančių pasaulinių grėsmių kontekste ir verčia susimąstyti apie karo beprasmybę ir šios dienos trapumą.

Panevėžio m. žydų bendruomenė, pakvietė į spektaklį ne tik dėl jo meninės vertės, bet ir kaip į edukacinę, kultūrinę jaunimo  auklėjimo priemonę ir švietimą,  supažindinančia su tamsiuoju Holokausto istorijos tarpsniu. Kvietimai buvo išsiųsti visoms Panevėžio m. mokymo įstaigoms, miesto tarybos nariams. Panevėžio m. Savivaldybės švietimo skyriaus vadovybės buvo pakartotinai paprašyta informaciją apie spektaklį išsiųsti mokymo įstaigoms pridedant informaciją apie edukacinę renginio prasmę. Deja. Ne visos  švietimo įstaigos atkreipė dėmesį  į renginio aktualumą.

“Manytume, ne viską šioje situacijoje padarė Panevėžio m. Švietimo skyrius. Taip pat labai nustebino J. Miltinio gimnazija. Arčiausiai teatro meno esanti mokymo įstaiga, kuri pati ruošia ir stato puikius spektaklius bei renka gabius mokinius meninei veiklai, nerado nei noro, nei laiko pažiūrėti spektaklį. Belieka pacituoti seną posakį, kad tauta, nežinanti ir negerbianti istorijos pasmerkta pražūčiai”, – po spektaklio apgailestavo Gennady Kofman.

Liaudies artistai  buvo pakviesti į Panevėžio m. žydų bendruomenę, kur pirmininkas G. Kofman papasakojo apie Panevėžio krašto žydų istoriją ir atsakė į užduotus klausimus apie  žydų tradicijas, košerinį maistą ir praėjusią PESACH šventę.

Padėkos žodžiai Panevėžio m. žydų bendruomenei už organizuotą susitikimą netilo visą vakarą. Asociacijos „Rokiškio teatras“ spektaklio režisierė Neringa Danienė  padėkojo už šiltą priėmimą ir išreiškė norą ir viltį šį spektaklį parodyti ir kituose Lietuvos didžiuosiuose miestuose: Šiauliuose, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Besibaigiant susitikimui visiems spektaklio aktoriams buvo įteiktos dovanos ir išreikšta viltis dar ne kartą susitikti ateityje, organizuojant kitus  edukacinius  projektus.