Lietuvos žydų genocido aukų atminimas ir gelbėtojų pagerbimas

Panevėžyje tęsiasi renginiai skirti Lietuvos žydų genocido aukų atminimui ir Lietuvos žydų gelbėtojų pagerbimui. Rugsėjo 23 dieną 11 val. Panevėžio m. žydų bendruomenės nariai padėjo vainikus prie paminklo „Geto vartai”, kur 1941 m. liepos 10 dieną buvo įkurtas Panevėžio žydų getas.

13 val. prie memorialo „Liūdinti žydų motina” susirinko Panevėžio m. visuomenė, gimnazijų moksleiviai ir pedagogai: Rožyno progimnazijos, J. Balčikonio gimnazijos, J. Miltinio gimnazijos, M. Rimkevičaitės paslaugų ir verslo mokyklos, politikai ir kiti atstovai. Pagal žydų tradicijas prie memorialo buvo padėti akmenėliai, uždegtos žvakės.

Seimo narė R. Juknevičienė papasakojo jautrią istoriją apie savo kaimynus žydus, o Panevėžio m. žydų bendruomenės pirmininkas G. Kofman pabrėžė, kad tragiška žydų istorija –  tai vienas pagrindinis momentas, kurį reikia atminti visoms tautoms. ŠOA įvyko dėl nacistinės Vokietijos ideologijos, naudojant savo tautos (vokiečių) rasinės prerogatyvos idėjas. Buvo sunaikinta 6 milijonai žydų – vyrai, moterys, vaikai, sunaikinti Europos žydų centrai, bendruomenės. Tuomet pasaulis buvo abejingas tokiam nežmoniškam nusikaltimui, todėl šiandien mes turime suprasti, kad negalima nekreipti dėmesio, kai naikinama bet kuri tauta. Tokie baisūs ir tragiški Holokausto įvykiai yra perspėjimas visoms ateinančioms kartoms,- pasakė G. Kofman.

Vėliau susirinkusieji išvyko į Kurganavos mišką. Ten buvo paminėti 8 tūkstančiai Panevėžio miesto ir rajono žuvusiųjų žydų gyventojų. Rožyno progimnazijos istorijos mokytoja G. Žilytė nepaisant šiandieninės sudėtingos politinės situacijos išreiškė viltį ir pareigą dėti visas pastangas, kad pasaulyje būtų taika ir supratimas.

Nuvykus į masinę žydų žudynių vietą Žaliojoje girioje, susirinkusieji padėjo vainikus, pagerbė 5,5 tūkstančio Holokausto aukų. Panevėžio m. tarybos narys D. Simėnas prisiminė, kad jo senelio kaimynai su kuriais artimai draugavo buvo žydai, bet vieną dieną jie kažkur dingo ir tik praėjus kažkuriam laikui išaiškėjo, kad kaimynų žydų šeima buvo sušaudyta.

Mes niekada nepamiršim tų žmonių, kurie rizikuodami savo ir savo artimųjų gyvybėmis gelbėjo žydus, – pasakė G. Kofman.

Renginio pabaigoje, prisimenant Holokausto aukas, Panevėžio m. žydų bendruomenės patalpose prie puodelio kavos įvyko susitikimas su Panevėžio m. žydais.