Panevėžį aplankė izraeliečiai

Jau ketvirtus metus  pagal sutartį  Panevėžio m. žydų bendruomenė ir vadovė  Edit Perry (Izraelis) planuoja vizitus į Panevėžio miestą ir Panevėžio žydų bendruomenę, susitikimams ruošiamasi iš anksto.

Panevėžio m. žydų bendruomenėje apsilankė grupė žmonių, kurie tyrinėja žydų paveldą, gilinasi į istorinę praeitį. Šioje grupėje susirinkę žydai iš Izraelio, Telavivo ir kitų miestų. Tai trečiojo amžiaus universiteto studentai, kurie ištisus metus studijuoja žydų  istorijos tarpsnius, o vasaromis stengiasi aplankyti kuo daugiau žymių vietų, susijusių su protėvių gyvenimu Lietuvoje ir Lenkijoje. Šį kartą 2018 m. birželio 25 dieną apie 23 žmonių grupė su vadove ir mokytoja Edit Perry apsilankė Panevėžio mieste.

Susitikime Panevėžio žydų bendruomenės narys Jurij Smirnov pasidalino savo atsiminimais apie tai, ką jam teko išgyventi per II Pasaulinį karą, būnant mažamečiu koncentracijos stovyklose Šiauliuose ir Panevėžyje, apie savo artimųjų žūtį, apie tai, kaip atvyko į Panevėžį su savo šeima.

Vizitas nepraėjo be humoro gaidelės. Viena moteris iš Izraelio, išgirdusi, kad Panevėžio žydų bendruomenės pirmininko pavardė Kofman,  pasisakė, kad ir jos pavardė tokia pati.

Vėliau svečiai apžiūrėjo foto ekspoziciją, kur Gennady Kofman pristatė Panevėžio krašto žydų istoriją iki Antrojo  pasaulinio karo. Kiekvienam vizito dalyviui jis padovanojo 2018 m. žydų kalendorius su dailininko Gerardo Bagdonavičiaus tapytomis sinagogomis, kalendorius išleido Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė.

Po susipažinimo su miesto centru, vizito dalyviai išvyko į žydų kapinių teritoriją „Atminimo skvere“, kuriame įkurtas memorialas “Liūdinti žydų motina”. Jie sužinojo tragišką šių kapinių istoriją. Kapinės buvo sunaikintos 1966 m. o antkapiai sudaužyti ir panaudoti Panevėžio m. Dramos teatro dekoratyvinei sienai statyti. Panevėžio m. žydų bendruomenės pastangomis antkapiai buvo sugrąžinti į žydų kapines, kur 2009 m. ir buvo atidengtas šis memorialas. Svečiai taip pat apžiūrėjo likusią vienintelę sinagogą Panevėžyje, Valančiaus g. 4, kuri yra avarinės būklės. Gennady Kofman  paaiškino, kad yra viltis šią sinagogą restauruoti.

Bendruomenės narys Jurij Smirnov lydėjo svečius į Kurganavą aplankyti masinių žydų žudynių vietą.