Žydų iš Australijos viešnagė Panevėžyje

Žydų šeimos išeiviai, kurie iki karo gyveno Panevėžyje šiandien išsibarstę po visą pasaulį. Dar caro laikais XX a. pr. Panevėžio žydai emigravo į įvairias Amerikos šalis: Čilę, Argentiną, Braziliją, Kanadą, Meksiką, JAV, o taip pat PAR ir Australiją. Todėl Panevėžio žydų bendruomenėje dažnai lankosi svečiai iš šių šalių, o ypač iš PAR. Šį kartą į bendruomenę atvyko Kelly Rozmarim kartu su vyru, dviem dukromis ir broliu. Jie atvyko iš Australijos bei atsivežė dokumentų ir nuotraukų, kuriuos gavo iš įvairių archyvinių šaltinių. Juose matyti, kad Kelly senelis Hona Šepc 1908 m. gimė Panevėžyje, o 1939 m. kartu su savo broliu emigravo į PAR. Tėvas Judel Šepc buvo Rabinas. Jis ir trys seserys taip pat gimė Panevėžyje ir liko gyventi Lietuvoje, vėliau visi žuvo Holokausto metu.

1939 m. PAR buvo visame pasaulyje garsi žydų bendruomenė, pasivadinusi „Ponevež“. Kelly turi išsaugojusi dokumento kopiją – žmonių sąrašą, kurie plaukė laivu į PAR, jų tarpe buvo ir Kelly šeimos nariai.

Savo artimuosius Kelly su broliu taip pat rado Šeduvoje, Pasvalyje, Biržuose.

Susitikimas su šiais žmonėmis papildė Panevėžio m. žydų archyvą  bei suteikė vertingos informacijos apie žydus kadaise gyvenusius Panevėžio mieste. Svečiai  padėkojo bendruomenės pirmininkui Gennady Kofman  už aktyvų darbą, išsaugant Lietuvos žydų paveldą  bei jo įamžinimą Panevėžyje. Kelly šeimos nariai Panevėžio m. žydų bendruomenės svečių knygoje paliko šiltus žodžius ir linkėjimus.