Trečiojo amžiaus studentai iš Izraelio Panevėžio miesto žydų bendruomenėje

Pagal sutartį, jau kelerius metus Panevėžyje lankosi svečiai iš Izraelio. Šį kartą atvyko didelė grupė žmonių iš Jeruzalės, Telavivo ir kitų Izraelio miestų. Tai trečiojo amžiaus universiteto studentai, kuriuos atlydėjo vadovė  Edit Perry (Izraelis) ir gidė Ewa Baranska. paskaitų metu jie nagrinėja Baltijos šalių žydų  istorijos tarpsnius, o vasaromis stengiasi aplankyti kuo daugiau žymių vietų, susijusių su protėvių praeitimi, kurie gyveno Lietuvoje. Į šį sąrašą įtraukta ir Penevėžio miesto žydų istorija. Panevėžio m. žydų bendruomenėje studentai su dideliu susidomėjimu apžiūrėjo foto ekspoziciją, archyvinius dokumentus, kuriuose užfiksuota Panevėžio krašto žydų istorija iki Antrojo  pasaulinio karo.

Paskaitas skaito Panevėžio m. žydų bendruomenės nariai. Šiais metais dvi paskaitas vedė Jurijus Smirnovas ir Gennady Kofman. Jos vyksta istorinėse vietose, geto teritorijoje, senosiose Panevėžio žydų kapinėse, Atminties skvere.

Jurjius Smirnovas paskaitos metu pasidalino atsiminimais apie tai, ką jam teko išgyventi per II Pasaulinį karą, būnant mažamečiu koncentracijos stovyklose Šiauliuose ir Panevėžyje, apie savo artimųjų žūtį.

Po susipažinimo su miesto centru, vizito dalyviai išvyko į žydų kapinių teritoriją „Atminimo skvere“,  kuriame įkurtas memorialas “Liūdinti žydų motina”. Čia ir įvyko pamoka, kurią vedė bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman kartu su studentų vadove Edit Perry. Jie papasakojo tragišką kapinių istoriją. Senosios Panevėžio žydų kapinės atsirado daugiau, kaip prieš 200 metų. Čia buvo palaidota daug garsių žmonių, rabinų, kurie buvo laikomi tautos šviesuoliais, gydytojų, mokytojų ir kitų inteligentijos atstovų, žydų amatininkų ir paprastų žmonių. Panevėžio žydų bendruomenės archyve yra saugomas tikslus  palaidotųjų sąrašas nuo 1872 iki 1940 metų, tačiau jis nėra pilnas. Per tą laikotarpį buvo palaidoti 6934 žmonės.

Kapinės sunaikintos 1966 m. antkapiai sudaužyti ir panaudoti Panevėžio m. Dramos teatro dekoratyvinei sienai statyti, panaudoti statybose. Panevėžio m. žydų bendruomenės pastangomis antkapiai buvo sugrąžinti į žydų kapines, o 2009 m. atidengtas memorialas “Liūdinti žydų motina”, kurio išpildytojas garsus skulptorius Vytautas Tallat Kelpša. Šis projektas buvo vykdomas net septynerius metus, todėl šiandien mes galime pasidžiaugti, kad senosios Panevėžio m. žydų kapinės sutvarkytos geranoriškumo, tolerancijos ir miesto žydų bendruomenės pastangomis ir Sietyno skveras pervardintas į Atminimo skverą.

Vėliau svečiai išvyko į Pajuostės mišką aplankyti masinės žydų  žudynių vietos.