Litvakų šeimos vizitas Panevėžyje

Rugpjūčio 14 dieną į Panevėžio miesto žydų bendruomenę atvyko šeima  iš Izraelio: Azalija ir Eugenijus Riklin. Jų kelionės tikslas supažindinti savo vaikus ir anūkus, atvykusius kartu, su protėvių istorija, aplankyti vietas, kur kadaise gyveno giminaičiai. Azalija Riklin papasakojo apie tai, kaip būdamos mažos abi su pussere Faina Kukliansky buvo auklėjamos žydų šeimose, kurių mamos Batja ir Klara buvo tikromis seserimis. Iš Azalijos pasakojimo sužinojome daug įdomios informacijos apie seserų Klaros ir Batjos gyvenimą bei draugiškus jų santykius.

Kartu atvyko dvi Azalijos ir Eugenijaus dukros – Emanuela ir Revital bei du anūkai. Abiejų dukterų vyrai gimę Izraelyje, o vieno iš jų Yaniv Kriger prosenelių šaknys taip pat Lietuvoje.

Dukros Revital vyras Yaniv Kriger prosenelis Leizer Kriger gimė ir gyveno Vabalninke. Jis turėjo savo malūną.Vietiniai gyventojai Leizer vadino ne Kriger pavarde, bet Malūnininko. Močiutė Zelda Kriger (Levine) iki 1934 metų gyveno Panevėžyje, vėliau ištekėjo už Leizer Kriger ir persikėlė gyventi į Vabalninką.  Gennady Kofman svečiams parodė nuotrauką foto albume „ Jie gyveno Vabalninke“ išleisto 2009 m. Joje užfiksuotas  Yaniv Kriger prosenelis ir raudonų plytų malūnas, kuris išlikęs iki šiandien.

Su dideliu susidomėjimu išklausėme Eugenijaus Riklin papasakotą jo gyvenimo istoriją. Visų nuostabai sužinojome, kad būtent šioje mokykloje, kur dabar yra Panevėžio žydų bendruomenės patalpos Ramygalos g. 18, jis baigė keturias pradines klases. Apsilankius klasėje, kurioje pradėjo mokslus, Eugenijų užplūdo malonūs vaikystės prisiminimai. Jis augo ir gyveno Panevėžyje iki 1973 m., vėliau persikėlė gyventi į Vilnių, o 1982 m. emigravo į Izraelį, kur kartu visa didele draugiška šeima gyvena iki šiol.

Mums malonu priimti svečius, kurie domisi savo protėvių šaknimis, bet dar maloniau, kai galime suteikti daugiau informacijos apie jų gimines. Tokie susitikimai naudingi ne tik svečiams, bet ir bendruomenei.

Svečiams buvo malonu pamatyti Panevėžio miestą su išlikusiu žydų kultūros paveldu – aplankyti ir apžiūrėti garsiąją Panevėžio ješivą, hebrajų gimnaziją, aplankyti senąsias žydų kapines ir išgirsti tragišką jų istoriją.