Nuo 1871 iki 1891 metų Panevėžyje buvo 5 Sinagogos ir garsi žydų bendruomenė.

Panevėžyje lankėsi garsaus Rabino propraonūkas

Nuo 1871 iki 1891 metų Panevėžyje buvo 5 Sinagogos ir garsi žydų bendruomenė.

Viena iš pagrindinių ir lankomiausių žydiškų vietų buvo Sinagoga.

Tuo laiku mieste dirbo ir gyveno garsus Rabinas Elijachu Dovid Rabinovič. Jis gimė religinėje žydų šeimoje, baigė Hedori ir Ješiva. Jis palaidotas Jeruzalėje Alyvuogių kalne.

Vasario 14 dieną Panevėžyje lankėsi minėto rabino propraonūkas Rabinas Reuven Yeshua Koehn. Susitikimo su miesto žydų bendruomene metu jis padovanojo bendruomenei didelį savo proprosenelio portretą.

Po to įvyko susitikimas su Panevėžio savivaldybės meru Ryčiu – Mykolu Račkausku, administracijos direktoriumi Tomu Jukna. Svečiai pristatė šiuo metu įgyvendinamą projektą – Izraelyje statomą Lietuvos žydų paveldo centrą, kuriame atskirose ekspozicijose bus pristatomi Lietuvos miestai, tarp jų ir Panevėžys. Šiame centre Izraelio žydai galės plačiau pažinti Aukštaitijos sostinę, o susidomėję miestu – ir jį aplankyti. Tuo pačiu buvo aptartos bendradarbiavimo su Panevėžiu galimybės.

„Smagu Jus matyti svečiuose su gražiomis idėjomis ir įdomiu bendradarbiavimo pasiūlymu. Panevėžyje daug žydų paveldo objektų, todėl šis projektas gali būti įdomus žydams iš viso pasaulio. Puiki idėja vystyti žydų paveldo turizmo maršrutą Panevėžyje,“ – sakė Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

Po vizito savivaldybėje svečiai apsilankė Kraštotyros muziejuje, kur domėjosi išlikusiu žydų paveldu ir aptarė bendradarbiavimo galimybes.

Planuojama, kad balandžio pabaigoje į miestą atvyks grupė Ješivos studentų.