Kovo 15 d. Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjungos nariai, padedami mokytojų bei edukatorių, leidosi į patyrimo kelionę Lietuvos romų ir žydų bendruomenių istorijos keliais.

Susitikimas su neįgaliųjų sąjungos nariais

Kovo 15 d. Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjungos nariai, padedami mokytojų bei edukatorių, leidosi į patyrimo kelionę Lietuvos romų ir žydų bendruomenių istorijos keliais.

Užsiėmimai buvo skirti pažinti šalia gyvenančių kitų tautybių žmonių tradicijas, papročius, paneigti ir išsklaidyti mitus bei stereotipus, duoti atkirtį antisemitizmo, romofobijos apraiškoms ne tik aplink mus, bet ir globalaus pasaulio įvykių kontekste.

Šiltai priimtas Panevėžio žydų bendruomenės (PŽB) pirmininkas Gennady Kofman papasakojo apie žydų bendruomenės veiklą, tradicijas. Buvo prisiminti ir tragiški Holokausto Panevėžio mieste bei rajone įvykiai.

Susirinkę įdėmiai išklausė pranešimą ir jam pasibaigus turėjo daug klausimų apie žydų tautos istoriją bei tragiškąjį Holokaustą.

PŽB pirmininkas pabrėžė, kad šiandien – kovo 15 d. pirmą sykį šalyje minima Lietuvos žydų gelbėtojų diena – ją į atmintinų dienų sąrašą praėjusių metų pabaigoje įtraukė Seimas.

Ši diena pasirinkta, prisimenant Vilniaus universiteto bibliotekininkę Oną Šimaitę, 1966-ųjų kovo 15-ąją tapusią pirmąja lietuve, kuriai buvo suteiktas Pasaulio Tautų Teisuolės vardas už žydų gelbėjimą per Holokaustą.

Šiandien reiškiama pagarba žmonėms, kurie mirties akivaizdoje neprarado drąsos ir gelbėjo žydus nuo vienos baisiausių XX a. tragedijų – Holokausto.

Gennady Kofman pakvietė dalyvius prisijungti prie minėjimo ir atvykti prie stelos Tilvyčio gatvėje, skirtos buvusios seserų kongregacijos įkūrėjai Marijai Rusteikaitei atminti.

II pasaulinio karo metu Marija Rusteikaitė drąsiai priglausdavo žydų vaikus ir suaugusius, kad tik išgelbėtų juos iš geto. Išgelbėtos iš geto žydaitės vyras pasakojo, jog motinėlė Marija, kaip ją vadino, nešdavosi dešrų ir visokių kitokių maisto gėrybių, jas paduodavo geto prižiūrėtojui, kad šis jai duotų darbininkų. Buvo atvejų, kai slėpė žydus gyvenamojo namo palėpėje, pamiškėje, įdarbindavo savo darbovietėje.

Šiandien Lietuvoje gyva išlikusi Holokausto liudininkė Sulamita Lev, kurią išgelbėjo sesuo Marija Rusteikaitė.

Sulamita dažnai aplanko Panevėžį ir susitinka su Apvaizdos seserų kongregacijos vienuolėmis. Ji iki šiol dėkinga Marijai Rusteikaitei ir vadina ją „Motinėle“.

Marija Rusteikaitė išgelbėjo daug žydų gyvybių

Keletą žydų pasiuntė pas kitus žmones, nes pas ją jau buvo labai rizikinga – galėjo bet kada ją sušaudyti, išsiaiškinus, kad slepia žydų vaikus.

Už jos didvyriškumą Izraelio vadovybė po mirties ją apdovanojo Pasaulio Tautų Teisuolės atminimo medaliu ir Garbės raštu, o Lietuvos vyriausybė – Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi ir padėkos raštu.