Panevėžyje svečiavosi rašytoja iš JAV Ellen Cassedy

2013 metų kovo 1 dieną Panevėžyje svečiavosi rašytoja iš JAV Ellen Cassedy.

Į Panevėžį ji atvyko iš Vilniuje vykusios knygų mugės, kurioje ji pristatė savo naują knyga anglų kalba „We Are Here. Memories of the Lithuanian Holocaust“, pirmą kartą išleista 2012 m., University of Nebraska Press leidyklos. Šiais metais, leidykla „Obuolys“ ją išvertė i lietuvių kalbą „Mes esame čia“ .

Žurnalistė – rašytoja E. Cassedy gimė ir augo JAV. Jos protėviai iš mamos pusės – kilę iš Rokiškio. Ji 10 metų rinko medžiagą apie savo šeimą ir jos likimą. Šioje knygoje atskleidžiama vienos moters, ieškančios atsakymų į tautą ištikusią tragediją, istorija. E. Cassedy tyrinėja, kaip Lietuvos žmonės, žydai ir ne žydai, priima savo praeitį, pasitikdami ateitį. Tai šokiruojantis vieno žmogaus bandymas tyrinėti Lietuvos žydų istoriją per asmeninę prizmę. E. Cassedy išsiaiškina, jog svarbiausia yra ne istorijos faktai, o tai, ką mes su jais nusprendžiame veikti.

Didelį susidomėjimą Panevėžio visuomenei sukėlė rašytojos Ellen Cassedy knygos pristatymas Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės – Bitės viešoje bibliotekoje. Šitą susitikimą su dideliu pasisekimu suorganizavo bibliotekos vyriausioji specialistė Elvyra Pažemeckaitė ir JAV ambasados atstove Vilniuje Inga Sidrys . Po knygos pristatimo bibliotekos atstovei suorganizavo svečiams ekskursiją po biblioteką, jos saugyklas, kuriose knygos saugomos nuo 1870 metų. Rašytoją Ellen Cassedy visą kelionę i Panevėžy lydėjo jos vyras p. Džefri Blum ir du JAV ambasados atstovai Sara Macloklan ir Greta Kasparavičute, kurie buvo sužavėti tokiu šiltu Panevėžio visuomenės priėmimu.

Knygos pristatymas taip pat vyko ir Panevėžio Žydų bendruomenėje. Svečiai ir žydų bendruomenės nariai susipažino su rašytoja, pabendravo su ja. Ellen Cassedy, smulkiai nupasakojo, kaip jos artimieji buvo vežami į Sibirą, kiti buvo sušaudyti vokiečių ir jų pagalbininkų. Klausant šių pasakojimų, jos veide buvo galima pamatyti ir skausmo ir ašarų ir kančios, ką tuo metu ir patyrė jos artimieji. Apsilankymo metu užsimezgė aktyvi diskusija tolerancijos tema. Rašytojai ši tema labai aktuali, nes jos artimieji nukentėjo nuo Holokausto. Rašytoja taip pat pasidalino savo įspūdžiais apie Lietuvą, Panevėžio kraštą, žmones.

Po knygos pristatymo Panevėžio Žydų bendruomenėje, Ellen Cassedy su savo palyda ir Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininku Gennady Kofman, aplankė visas Panevėžio miesto įžymesnes vietas, susijusias su žydų istorija. Pirmininkas Gennady Kofman papasakojo apie liūdną Panevėžio žydų kapinių istoriją.

Susitikimo pabaigoje Ellen Cassedy padovanojo savo knygą prisiminimui Panevėžio žydų bendruomenei.