Žymaus advokato Shafir Shilansky vizitas žydų bendruomenėje

Savaitgalį Panevėžio žydų bendruomenė turėjo garbės priimti ypatingą svečią iš Izraelio – advokatą, ekonomistą Shafir Shilansky su sūnumi.

Shafir tėvas Dov Shilansky buvo garsus Izraelio politikas, 1988-1992 m. Kneseto (parlamento) pirmininkas. Jis gimė Šiauliuose 1924 m, bet su šeima 1948 m. persikėlė į Izraelį, kur baigė teisės studijas ir dirbo tarptautinėse organizacijose. 1993 m. kandidatavo rinkimuose į prezidentus, bet rinkimus pralaimėjo.

Sūnus Shafir  Shilansky kaip ir tėvas baigė teisės studijas, yra patyręs verslininkas ekonomikos, nekilnojamojo turto srityse. Šiuo metu atstovauja didžiausias Izraelio institucijas: Bank Leumi Ltd, pirmąjį tarptautinį Izraelio banką, Mercantile Discount Bank, draudimo kompaniją ir kt.

Svečias atvykęs į Panevėžį labai norėjo sužinoti miesto žydų istoriją. Jis su didžiuliu susidomėjimu klausėsi PŽB pirmininko Gennady Kofman pasakojimo apie Panevėžio žydų gyvenimo istoriją, bendruomenės veiklą. Shafir Shilansky džiaugėsi galimybę pamatyti 1932 m. sukurtą filmą apie žydus bei apžiūrėti bendruomenės turimą archyvą, senas nuotraukas, dokumentus.

Po prisistatymo PŽB pirmininkas G. Kofman garbingajam svečiui su sūnumi surengė trumpą ekskursiją po miestą, aprodė senus žydų statytus pastatus, kuriuose buvo ješyvą, mokyklos. Sh. Shilansky patiko kaip sutvarkytos buvusios žydų kapinės, kur dabar pastatytas paminklas „Liūdinti žydų motina“, kurį juosia akmeninė tvorelė, iš likusių žydų paminklų.

Susitikimui artėjant į pabaigą G. Kofman svečiui įteikė simbolinių dovanų, primenančių vizitą Panevėžyje: ženkliukų „Dovydo žvaigždė“ visai šeimai ir knygą apie Panevėžio žydų gyvenimą.

Iš Sh. Shilansky veido matėsi, kad apsilankymas jam ir sūnui labai patiko, o mums patiko susipažinti ir pabendrauti su tokiu išsilavinusiu, inteligentišku ir nuoširdžiu žmogumi.