Tarptautinės komisijos seminaras

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje vertinti ir Yad Vashem tarptautinė institucija gegužės 19-ąją suorganizavo seminarą „Mokymas apie Holokaustą: suvokimas ir svarba“. Renginys buvo skirtas mokykloms, mokytojams ir švietimo darbuotojams. Seminare dalyvavo 25 Lietuvos miestų mokyklų ir gimnazijų atstovai.

Ronaldas Račinskas, Tarptautinės komisijos vykdomasis direktorius, pradėjo seminarą sakydamas, kad reikia daryti išvadas iš Holokausto istorijos, kad seminaruose mokytojams pristatomi tyrimai, atlikti Holokausto tema, nes mokytojams tai yra svarbu, kurie nagrinėja šią sunkią temą. Jis papasakojo apie žydų gyvenimą prasidėjus šiam baisiam istorijos etapui, kad paprašius žydams pagalbos, nemažai žmonių net nenorėjo girdėti jų pagalbos šauksmo, bijodavo juos įsileisti į namus. Taip Holokausto metu buvo išžudyta daug žydų, nors XIX amžiuje pagal statistiką, Lietuvos miestų gyventojų, 30-70 proc. sudarė žydai.

Ingrida Vilkienė, Tarptautinės komisijos direktoriaus pavaduotoja, atsakinga už paruošimą važiuojančių į seminarą Yad Vasheme paantrino komisijos vadovui apie Holokausto temos aktualumą. Ji pabrėžė, kad Panevėžyje mokyklų ir gimnazijų Tolerancijos ugdymo centrai (TUC) yra patys aktyviausi rengiant įvairius projektus, susijusius su Holokausto tema.

Po trumpos pertraukėlės susirinkę seminaro dalyviai prisistatė. Buvo įdomu pasiklausyti kodėl jie čia atvyko, ką žino apie Holokaustą, kokią švietėjišką veiklą jie vykdo, susijusią su sudėtinga Holokausto istorija. Dauguma renginio dalyvių į seminarą atvyko, kad daugiau sužinotų, suprastų šią temą ir tai galėtų perduoti savo mokiniams. Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman prisistatydamas pasidžiaugė, kad bendruomenė labai aktyviai dirba su miesto ir rajono mokiniais, gimnazistais, kad jie noriai dalyvauja vykdomuose projektuose. Iš Panevėžio seminare dalyvavo ir Rožyno progimnazijos direktorė Aida Adiklienė, Panevėžio „Saulėtekio“ progimnazijos direktoriaus pavaduotoja Irena Gasiūnienė ir Mykolo Karkos pagrindinės mokyklos direktorius Alfredas Paberžis. Visose šiose Panevėžio mokyklose veikia Tolerancijos ugdymo centrai.

Visiems susirinkusiems organizatoriai įteikė po žemėlapį „Lietuvos žydų gyvenami miestai ir miesteliai XIX a. pabaigoje“. Ingrida Vilkienė, seminaro dalyviams pristatė Jungtinių Amerikos Valstijų Holokausto Memorialinio muziejaus sukurtus du DVD filmus apie Holokaustą išgyvenusius žmones iš Vidurio Europos ir Lietuvos.

Po pietų, seminaro dalyviai aplankė buvusią Vilniaus geto teritoriją, kartu su Fania Brancovskaja, buvusia Vilniaus geto kaline ir pasipriešinimo dalyve. Fania Brancovskaja parodė daug pastatų, primenančių vieną ar kitą įvykį, papasakojo savo skaudžius prisiminimus. Šis gyvas kontaktas visiems dalyviams atmintyje liks visam gyvenimui. Tą dieną, kai vyko seminaras, iki ponios Fanios gimtadienio buvo likę trys dienos, tad Ingrida Vilkienė, visų seminaro dalyvių vardu pasveikino Fanią Brancovskąją su artėjančiu 92 – uoju gimtadieniu ir padėkojo už tai, kad kasmet mokytojams profesionaliai perteikia Vilniaus geto istoriją, papasakoja apie atskirų žmonių likimus, o taip pat apie visą Vilniaus geto likvidavimo istoriją.

Grįžę po įdomios ekskursijos, dalyviai turėjo progos pasiklausyti Yad Vashemo institucijos, švietimo programos koordinatoriaus Frederik Drachinsky pranešimo apie Yad Vashemo instituciją, esančią Jeruzalėje, įkurtą 1954 m., misiją, veiklą, organizuojamas studijas Holokausto tema. Pranešimo pabaigoje, F. Drachinsky, parodė 2012 m. sukurtą filmą „Shoes“, kurį režisavo Costa Fam (jo mama žydė, tėvas – vietnamietis). Filmas buvo pristatytas Tarptautiniame kino festivalyje, kur gavo daug apdovanojimų. Juostoje pasakojama apie jaunos žydaitės ir jos batelių tragišką istoriją, kurie atsidūrė Aušvico koncentracijos stovykloje. Tūkstančiai žmonių pateko į Aušvicą, o batai liko vieninteliai liudininkai. Filmo koncepcija susijusi su tema „jei neuždavinėti klausimų, tai iš kur gauti atsakymus?“. Filmo kūrėjas sugebėjo negyvąją materiją paversti į gyvąją.

Baigiantis seminarui dalyviai apibendrino tai, ką išgirdo, sužinojo, ir džiaugėsi, kad susipažino su Fania Brancovskaja, kuri Holokausto tragediją matė iš arti ir visą tai išgyveno.

Tikimės, kad grįžę į mokyklas ir kitas švietimo įstaigas, dalyvavusieji pasidalins su kitais mokytojais tuo, ką išgirdo ir neleis, kad toks baisus istorijos etapas – kaip Holokaustas, daugiau niekad nepasikartotų.