Australijoje gyvenančių žydų protėvių paieška Panevėžyje

Po pusės metų susirašinėjimo su garbaus amžiaus ponu Stephan Chipkin, kuris gyvena Australijoje Sidnėjaus mieste, rugsėjo 18 dieną įvyko susitikimas Panevėžio žydų bendruomenėje su juo, žmona Lucy ir drauge Rosemary Bloch. Pagal Stephan Chipkin prašymą bendruomenės archyve buvo ieškoma dokumentų, susijusių su jo protėviais Miler (Muler), kurie manomai iki Pirmojo pasaulinio karo gyveno Panevėžyje. Tokios pavardės Panevėžio žydų archyve iš tiesų buvo rastos: Panevėžio miesto žydų ligoninės senose nuotraukose, 1934 m. balsavusiųjų į miesto tarybą,1938 m. sklypų savininkų sąrašuose. Tačiau tikslių duomenų nustatyti taip ir nepavyko, nes ponas Stephan Chipkin duomenų apie savo protėvių gimimo, santuokos ir mirties datas neturi, o tai labai apsunkino paiešką.

Viešnagė Panevėžyje svečiams primena apie kadaise klestėjusios žydų bendruomenės ir buvusios turtingos kultūros sunaikinimą. „Man ir mano žmonai Lucy Chipkin labai svarbu aplankyti tas vietas, kur kadaise vaikščiojo proseneliai, seneliai ir kiti giminaičiai“, – tvirtino Stephan Chipkin. Jis su savo šeima pasiryžę ir toliau tęsti giminaičių paieškas.

Gennady Kofman nuramino svečius ir rekomendavo kreiptis į Lietuvos valstybės Istorijos archyvą, kuriame sukaupta medžiaga ir nuotraukos apie Lietuvos gyventojus nuo XVII a. pradžios. Archyvų darbuotojai mielai bendradarbiauja su atvykusiais svečiais, stengiasi padėti artimiesiems, kurių giminaičiai kadaise gyveno Lietuvoje.