Praeitas penktadienis man buvo ypatinga diena. Pirmą kartą į Lietuvą iš JAV atskrido mano draugė Nancy Sasson ieškoti savo šeimos šaknų.

Pirmą kartą į Lietuvoje (svečių istorija)

Praeitas penktadienis man buvo ypatinga diena. Pirmą kartą į Lietuvą iš JAV atskrido mano draugė Nancy Sasson ieškoti savo šeimos šaknų.

Jaudinantis susitikimas su drauge po 18 metų nesimatymo. Nancy, aš su gidu Edvardu iš Izraelio jau pakeliui į Panevežį, nes Nancy turimais duomenimis jos senelis ar net prosenelis gyveno ten.

Edvardas mus nuveža į Panevėžio miesto žydų bendruomenės centrą, kur mus svetingai pasitinka pats bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman.

Nuoširdus, šiltas žmogus, tiek daug nuveikęs Lietuvos Žydų bendruomenės labui. Edvard ir Genaddy praveda ekskursiją per Panevėžio miestą, aplankant žydams svarbiausias vietas. Jie išsamiai pasakoja Lietuvos žydų istoriją, jų įnašą kultūrai ir skaudžią jų dalią. Eidama tomis gatvėmis, kuriomis galbūt vaikščiojo Nancy protėviai, ji sujaudinta klausosi pasakojimų…

Liekam sužavėtos Gennady atsidavimu žydų bendruomenei, jo surinktais archyvais, iniciatyva burti žmones, pastatytais paminklais, pažymint svarbias vietas, kapines, jo meile Lietuvai ir aistra gyvenimui.

Kiek dar daug nepadarytų darbų ir ateities planų turi ši bendruomenė ir jos pirmininkas!

Aš sužinojau daug naujo apie Žydų bendruomenę ir šią Lietuvos istorijos dalį. Buvau apdovanota artėjančioms PESAH šventėms kepama ypatinga duona – MATZZU, kaip draugiškumo simboliu. Džiaugiausi girdėdama, kaip Gennady vertina lietuvių ir žydų draugystę.

Nancy tikisi dar sugrįžti į Lietuvą ir surasti duomenų apie savo protėvius.

Mes abi nuoširdžiai dėkojam už svetingumą, dovanėles ir šiltą priėmimą. Linkim šiai bendruomenei dar ilgai gyvuoti ir vienyti žmones.

Vaida Zlatkutė ir Nancy Sasson 2023.03.22

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.