Panevėžyje, 2022 metais sausio mėnesį ant sinagogos, esančios Valančiaus g.4, buvo sugadinta ten kabojusi memorialinė lenta.

Ant sinagogos Valančiaus gatvėje atidengta nauja memorialinė lenta

Panevėžyje, 2022 metais sausio mėnesį ant sinagogos, esančios Valančiaus g.4, buvo sugadinta ten kabojusi memorialinė lenta.

Šio vandalizmo akto rezultatą pirmas pastebėjo Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman, kuris sugadintos lentos nuotrauką persiuntė miesto merui ir teritorijų planavimo ir architektūros vyriausiajai specialistei Loretai Paškevičienei.

Džiugu, kad šiandien pagaminta ir prie sinagogos pastato pakabinta nauja, granitinė memorialinė lenta.
Deja, tai ne vienintelis vandalizmo atvejis Aukštaitijos sostinėje: jų pasitaikė Panevėžio žydų kapinėse, Atminimo skvere, dažais buvo apipiltas memorialas „Liūdinti žydų motina“.
Prie pastarojo vyksta renovacijos darbai, įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, pats memorialas nuvalytas. Taip pat buvo apgadinta Stela, skirta organizacijos „Joint“ 100 metų veiklos Panevėžyje ir Lietuvoje atminti.

Panašūs vandalizmo aktai per pastaruosius 10 metų vykdyti ne tik mieste. Nukentėjo ir Panevėžio rajonas:  išniekintos masinių žudynių vietos Žaliosios girioje, kur sušaudyta apie 5500 žmonių , iš jų apie 4000 žydų. Vandalai neaplenkė ir atminimo vietos Kurganavos miške, kur Holokausto metais sušaudyta 8000 Panevėžio miesto žydų .
Apie įvykdytus vandalizmo ir paminklų niokojimo faktus pranešama policijai, pradedami ikiteisminiai tyrimai, kaltieji dažniausiai būna nustatyti.

Tačiau tai nėra vien Panevėžio apskrities problema – panašūs barbariški veiksmai pastebimi ir kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose.
Sutapimas ar ne, tačiau pastaruoju metu tokie vandalizmo atvejai aprimo.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.