2024 m. sausio 26 d. Panevėžyje, kaip ir kitur Lietuvoje  bei pasaulyje, buvo paminėta Holokausto tragedija.

Tragedija, kurios neįmanoma pamiršti. Holokaustas

2024 m. sausio 26 d. Panevėžyje, kaip ir kitur Lietuvoje  bei pasaulyje, buvo paminėta Holokausto tragedija.

Ši data yra neatsitiktinė – 1945 metais sausio mėn., dar tebevykstant antrajam Pasauliniam karui, sausio 27 dieną buvo išlaisvinti Aušvico ir Berkėnau koncentracijos stovyklų kaliniai.

Tai didžiausia nacistinės Vokietijos koncentracijos stovykla, įkurta Lenkijoje, Osvencimo mieste. Istorikų paskaičiavimais čia su gyvybe atsisveikino apie 1,5 milijono žmonių. Iš jų – daugiau negu 1 mln. žydų vyrų, moterų, ir vaikų.

Renginyje dalyvavo Panevėžio miesto vicemerė Žibutė Gaivenienė, Panevėžio rajono mero pavaduotojas Edmundas Toliušis, Panevėžio „Rožyno“ bendruomenės pirmininkė Romualda Šerplienė, Panevėžio Vyturio progimnazijos moksleiviai ir mokytojai, Panevėžio m. žydų bendruomenės nariai ir darbuotojai.

Mitingo dalyvių rankose matėsi lentelės su užrašu „WE REMEMBER“ ir „MES PRISIMENAME“.

Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman priminė susirinkusiems, kad 2005 metais Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje priimtas sprendimas sausio 27-ąją paskelbti Tarptautine Holokausto aukų atminimo diena.

„Atminimo akcijos vyksta daugeliuose šalių – šiandien visas Pasaulis mini Tarptautinę Holokausto dieną“, – sakė G. Kofman. – „Jūs, čia susirinkę šiandien rankose laikot žodžius „WE REMEMBER“. Teisingai, nes to užmiršti neįmanoma. Mes neturime užmiršti tų, kurie buvo žvėriškai nukankinti ir nužudyti. O tiems žmonėms, kurie bando tai ištrinti šiuolaikinio jaunimo atmintyse – gėda! Tylos minute pagerbkime nekaltų aukų atmintį…“

„Tačiau mes prisimename šiandien ir tuos, kurie rizikuodami savo ir savo artimųjų gyvybėmis, gelbėjo žydus nuo neišvengiamos mirties“, – tęsė G. Kofman. – „Tokių gelbėtųjų vaikai Vidmantas ir Janina Markevičiai šiandien su mumis. Jie – tai Juozo Markevičiaus šeima, pati turėjusi septynerius vaikus, ir pusantrų metų slėpusi devynių žydų šeimą, kuri dabar gyvena Izraelyje“.

Toliau atminties ceremonija tęsęsi prie „Geto Vartai“ paminklo. Pro juos per 41 dieną praėjo daugiau negu 10 tūkst. Panevėžio miesto ir jo apylinkių žydų. Iš viso Kurganavos miške, Žaliojoje Girioje ir Staniūnuose, sušaudyta daugiau negu 13 tūkst. žydų.

MES PRISIMENAME.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.