Eskursija į Salapilio konclagerį

Š.m. gegužės 17 d. įvyko paskutinė projekto dalis – ekskursija į Latviją, buvusį konclagerį – memorialą Salaspilyje.

Buvusių barakų vietose sudėti vaikų žaislai, pridėta saldainių, uždegtos žvakutės. Visa tai priminė nekaltas vaikų širdeles, kurios buvo sunaikintos 1941-1944 metais Salaspilyje. Širdžių plakimas iš po žemių vertė giliai susimąstyti. Liūdintys, rimti vaikų veidai kalbėjo patys už save. Mes visi stovėjome ir tylėjome. Širdies dūžiai rodos tuoj pasigirs viršuje, šalia gyvųjų, atėjusių prisiminti nužudytų nekaltų vaikų.

Dar daugiau emocijų patyrėme apsilankę masinių žudynių vietoje. Čia „ilsisi“ sušaudytų 70 tūkstančių žydų iš Ukrainos, Baltarusijos, Latvijos, Lietuvos ir visos Europos. Kyla klausimas: už ką ir kodėl? Kas davė teisę atimti nekaltų žmonių gyvybes?

Paminklas Rygoje „Latvijos teisuoliai“ pasakoja apie knygagerus žmones, kurie gelbėjo žydus. Janis Lipke išgelbėjo iš Rygos geto ir slėpė pas save daugiau nei 50 žydų.

Panevėžio Rožyno pagrindinės mokyklos Tolerancijos centro mokiniai ir Panevėžio žydų bendruomenės nariai palygino Lietuvos ir Latvijos žydų tragedijas – jų visų likimai vienodi.

Tą pačią dieną mokiniai ir bendruomenės nariai buvo priimti Izraelio ambasadoje, kur įvyko susitikimas su Izraelio ambasadore Lietuvoje ir Latvijoje Hagit Ben – Yaakov. Ambasadorė pasakė daug šiltų ir malonių žodžių mokyklai ir mokiniams, padėkojo Panevėžio žydų bendruomenei už jaunimo auklėjimą, už tvirtą pilietinę poziciją ir partnerystę vykdant Holokausto švietimą. PŽB pirmininkas Izraelio ambasadorei padovanojo Panevėžio miesto mero V. Satkevičiaus perduotą knygą apie Panevėžį.