Irenos Giedraitienės fotografijų paroda

Garbingas amžius – ne kliūtis kūrybiniams darbams

2014 metais Panevėžys tapo visos šalies kultūros sostine. Ta proga, sausio 14 d. Panevėžio miesto savivaldybėje, Panevėžio m. žydų bendruomenės narė Irena Giedraitienė, pristatė savo fotografijų parodą – tema „Panevėžys“. Tai buvo fotografijų premjera, kadangi šie darbai anksčiau nebuvo niekur publikuoti. Fotografijose – Panevėžio miestas autorės jaunystės metais ir toks, kokį Irena mato jį šiandien. Prie parodos atidarymo prisidėjo Panevėžio m. savivaldybė bei Panevėžio fotografų draugija. Parodos atidarymas – tapo ne vienintele proga sveikinti fotografę, tą dieną buvo dovanojamos gėlės dar ir todėl, kad Irena šventė savo gimimo dieną. Atidaryme dalyvavo Panevėžio m. savivaldybės atstovai, Panevėžio fotografai, Irenos Giedraitienės jaunystės draugai, taip pat ir PŽB nariai.

Irena Giedraitienė gimė 1935 m. Panevėžyje, darbininkų šeimoje. Nežinia ar šiandien galėtumėme džiaugtis jos darbais, jei Irenai ir jos šeimai nebūtų pavykę išvengti Holokausto. Panevėžio vyskupo Kazimiero Paltaroko dėka, šeima buvo išgelbėta nuo Geto ir pražūties. Irenai ir jos mamai vyskupas išrašė fiktyvius laikinus tapatybės dokumentus, kad jos yra lietuvių tautybės. Visus karo metus šeima slapstėsi Panevėžio apskrityje. Vėliau, baigusi mokslus Panevėžio mergaičių gimnazijoje, 1954 m. Irena pradėjo studijuoti Kauno politechnikos institute, pramonės ir civilinės statybos fakultete. 1959 m. baigusi studijas, pradėjo dirbti Kauno žemės ūkio statybos projektavimo institute. Fotografuoti pradėjo 1955 m. Pirmą kartą savo darbus eksponavo parodoje „Vaikai“, Žemės ūkio projektavimo institute, Kaune. Lietuvos fotomenininkų sąjungos narė nuo 1970 m. Surengė per 40 savo personalinių parodų bei dalyvavo apie 100 grupinių parodų visame pasaulyje. Gavo apie 38 apdovanojimus, iš kurių svarbiausias – Worldpress Photo prizas „Aukso akis“, gautas 1975 m. Amsterdame už fotografiją „Vestuvės“. 1984 m. įtraukta į tarptautinę fotografijos enciklopediją („International Center of Photografy. Encyclopedia of Photography“), Niujorkas, JAV. 2006 m. įtraukta pasaulinę enciklopediją „Pasaulio menininkai“ („Allgemeines Kunstlerlexikon. International. Arstist of the World“), Vokietija.

Norėtume pridurti, kad Panevėžio m. žydų bendruomenė džiaugiasi ir didžiuojasi turėdami tokią narę, kuri aktyviai dalyvauja bendruomenės veikloje. Nepaisant to, kad yra jau garbaus amžiaus, yra gyvybinga, kupina idėjų, planų ateičiai, tarp kurių, ruošiamas projektas, kuris bus pristatytas Geros Valios Fondui.