Stebuklingas Pesach vakaras

2014 m. balandžio 14-15 dienomis Panevėžio žydų bendruomenė iškilmingai atšventė Pesach šventę.

Sedaris prasidėjo nuo sveikinimų iš viso pasaulio. Pirmininkas Gennady Kofman bendruomenei perdavė gražų sveikinimą nuo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky, PŽB draugų ir partnerių iš užsienio Keith Kaye ir jo šeimos bei kt.

Vakaras prasidėjo malda ir žvakių uždegimu, kurias pagal tradicijas uždega žydų moterys. Visos šventės metu skaitėme agadą. Kiekvienam šventėje dalyvavusiam buvo patiekta lėkštė, kurioje tik košerinis maistas: virtas kiaušinis, keptas vištienos kakliukas, salotos lapai su krienais, košė iš kriaušių, obuolių bei riešutų, bei mažas gabaliukas bulvės, kuris mirkomas į sūdytą vandenį. Visi produktai, buvę lėkštėje turi savo reikšmę, simbolizuoja žydų išgyvenimus Egipte.

Sedario metu, didelis dėmesys skirtas vaikams, kurie suaugusiems uždavinėjo klausimus: kodėl tą vakarą valgėme macus, kodėl bulves mirkome į sūdytą vandenį ir pan.

Pesach šventės metu kartu su mumis dalyvavo ir Panevėžio miesto tarybos narys Alfonsas Petrauskas su žmona Lina. Jiems šventė labai patiko,net nepastebėjo, kad ji truko net tris valandas.

Šventėje netikėtai, kaip tikras stebuklas,pasirodė ir LR Seimo narys Petras Narkevičius. Jis įteikė mums šventinę dovaną, pasveikino PŽB su gražia švente, pasidžiaugė bendradarbiavimu, pažadėjo mūsų nepamiršti ir padėti visais mums rūpimais klausimais.