Linksma Sukkot šventė Panevėžyje

Šį kartą Panevėžio miesto žydų bendruomenė kartu su Šiaulių krašto žydų bendruomene Sukkot šventę sutiko linksmoje ir jaukioje aplinkoje. Pagal žydų tradicijas visi kartu statė palapinę (sukka), kurioje švenčiamas Sukkot – įvykis sutampa su derliaus nuėmimu.

Buvo prisiminta žydų kelionė, kai prieš 3,5 tūkstančio metų jie klajojo po Sinajaus dykumą, glausdamiesi palapinėse ir neturėdami nuolatinės gyvenamosios vietos. Įprasta, kad visos bendruomenės ar šeimos palapinę (sukką) stato pagal savo galimybes. Panevėžyje prie palapinės stovėjo stalas, ant jo buvo sudėtos daržovės ir vaisiai, kurias šiais metais užaugino ir šventiniam stalui atnešė bendruomenės nariai. O pagrindinis stalo akcentas – Sukkoto puokštė :lulav, gadas ir aravu, etrog, kurie suišti palmės lapu. Kaip pažymėjo Gennady Kofman Sukkot šventė – švenčių Roša ha Šana ir Jom Kipur pratęsimas.

Daugelis šventėje dalyvavusių pagyvenusio amžiaus žmonių prisiminė, kaip Sukkot švęsdavo būdami dar vaikais. Tuomet namuose tėvai, seneliai suręsdavo Sukką iš žalių vytelių, šalia kurių padengdavo stalą, susirinkdavo visa šeima ir švęsdavo, o vaikams dovanodavo dovanėles, su tuomet deficitiniais vaisiais: bananais, apelsinais, mandarinais.  Tuo pačiu buvo prisiminta apie sunkius žydų tautos laikus, kai jie klajojo po Sinajaus dykumą.

Žydų bendruomenių pirmininkai Gennady Kofman ir Naum Gleizer pasveikino susirinkusius su švente, palinkėjo smagių, sočių Naujųjų metų, sveikatos, laimės ir geranoriškumo vienas kitam.

Vėliau buvo perskaityta malda, aukščiausiojo palaiminimas. Perskaityti gauti sveikinimai iš Izraelio, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky.

Po skanios vakarienės, kurią paruošė bendruomenės moterys ir kavinės darbuotojos, linksmoje aplinkoje vyko įvairūs žaidimai ir šokiai. Skambėjo žydiškos dainos, kurias atliko Šiaulių krašto žydų bendruomenės pirmininkas Naum Gleizer. Vaikai parengė menines improvizacijas, už kurias apdovanoti dovanėlėmis. Bendruomenės nariai ilgai nesiskirstė, bendravo su svečiais, linksminosi.